Sportvissen

FISKELYCKA 

Fiskelycka is de term voor het ‘visgeluk’ in de regio. Geluk omdat je enerzijds op een mooie plek bent aanbeland en anderzijds omdat je ook hier geluk nodig hebt, om wat te vangen. In Zweden heb je vaak het rijk voor je alleen. In de meren, rivieren of plassen. Deze regio in Småland (Högalandet) kenmerkt zich juist door de vele meren. Het visrecht is geregeld met een vergunningenstelsel. Het kost vaak niet meer dan een paar euro, en de vergunning is verkrijgbaar op bekende plekken zoals benzinepompen of bij de voorzitter van de lokale vereniging, thuis. Klik hier om info over diverse vergunningen en bijbehorende meren te downloaden.

 Fiskevårdområden

Snoeken
De grootste hobby van de verhuurder. De meren zijn helder, kennen vele rietkragen en plantenbedden, en de meren zijn grillig. Vele taluds en onderwater eilanden…
Er zijn boten te huur, en zelfs een belly boot behoort tot de mogelijkheden.
Om u een indruk te geven van de meren, zie de foto hieronder.

Snoekbaarzen
Ik gaf u al aan dat er een aantal meren zijn die goed zijn voor snoekbaars. Er zit daar veel snoekbaars. Om u een indruk te geven. Dit meer is 33 km2 groot en is door de klei-zand bodem uitermate geschikt voor snoekbaars. Neem vooral uw verticaal stok mee!

IMG_1541


Baarzen
De Zweedse lekkernij. De Zweden vinden dit toch ver uit de (lekkerste) vis. Af en toe nemen ook wij er één mee voor de pan. Vergeet vooral van huis uw dropshot spullen niet mee te nemen, want deze techniek kennen Zweden en de baarzen nog niet echt!

IMG_1560


Witvis/Sik
De Zweden vissen er niet echt op, maar leuk is het wel. Voor jong en oud vissen op rietvoorn en alvertjes, op de steigers of vanuit de boot. Feederen is ook altijd heel succesvol op brasem maar kan ook heel goed werken op sik (overigens ook een hele lekkere vis).

Zeelt
Geinspireerd door een artikel uit het Visblad, heb ik de tips opgevolgd om op gericht op Zeelt te gaan vissen. In Nederland vaak bijvangst, hier niet.. Vooraf voeren is het devies, en het aas voorzichtig in het riet deponeren. Dit was vooral erg succesvol rondom zonsop- en ondergang! Topsport aan een winkle picker!

Nadere informatie
U kunt uiteraard meer informatie krijgen over visstekken, sportviswinkels, boten, visgidsen, dieptekaarten, put-take meren, e.d.


image1

Reacties zijn gesloten.